Browar w Nasiedlu istniał już przed I wojną światową, został zbudowany w 1900 r. Budynek browaru jest najstarszym murowanym domem w Nasiedlu i liczy ponad 100 lat. Przy budynku browarnym stoi wieża wysokości około 10 m. W niej prawdopodobnie przechowywano jęczmień i robiono słód, który był wywożono do innej miejscowości, gdzie produkowano piwo np. do Głubczyc lub Kietrza. Właściciel Rewig założył karczmę i handlował piwem i wódką. Być może piwo produkowano tu jeszcze wcześniej przed I wojną światową, a w okresie międzywojennym (1918-1939 r.) ze względu na utrzymującą się niską temperaturę w piwnicach w kadziach browaru przechowywano lód, który przywożono w okresie zimowym z gniewkowickiego stawu, a porą wiosenną przewożono do mleczarni celem chłodzenia mleka. W piwnicy jest jedna studnia, z której przez cały czas wycieka woda do stawu. Właściciel karczmy Leon Rewig nie brał udziału w II wojnie światowej, był wówczas starszym człowiekiem
Liczył ok. 60 lat. Miał dwoje dzieci (córka ur. W 1928 r. i młodszego syna). Wokół browaru od strony podwórka był sad, a od drogi strony głównej barierki dla koni. Po wojnie właściciele browaru wyjechali do Niemiec, a budynek przeszedł do Skarbu Państwa. Browar i młyn w czasie wojny nie były zbombardowane, ocalały nietknięte i wyglądają tak jak przed wojną.